Nedůvěra mezi obyvateli České republiky k baleným džusům je způsobena zejména zažitými mýty, které jsou s džusy stále spojené. Jsou džusy a pyré doplňovány přidanými cukry? Obsahují konzervanty nebo barviva? Co pomáhá těmto výrobkům zůstat čerstvé po dobu několika měsíců? Na tyto a některé další otázky nám dnes odpoví RNDr. Pavel Suchánek, nutriční specialista.
Co si lidé myslí o složení džusů a pyré?
Poslední realizovaná studie ukázala, že obyvatelé České republiky bohužel stále věří tomu, že džusy a pyré obsahují konzervanty, barviva, umělá aromata a přidaný cukr. Většina obyvatel (86 %) si myslí, že do džusů je přidáván cukr a ostatní sladidla, 84 % uvedlo, že podle nich jsou k výrobě džusů používány konzervanty. 68 % lidí je přesvědčeno, že pyré obsahují cukr, 64 % věří, že v sobě mají konzervanty a sladidla a konečně 76 % obyvatel si myslí, že do džusů jsou přidávány umělá aromata. To ale není pravda.
Z čeho se džusy vyrábějí?
100% balené džusy jsou získány z čerstvého a zralého, občas mraženého zralého ovoce a zeleniny. Během jejich výroby jsou ovoce a zelenina omyty, roztříděny a poslány buď k lisování, nebo rozmačkání do pyré. Větší ovoce, jako jsou například jablka stejně jako zelenina, jsou před lisováním rozdrceny. Džusy z citrusů jsou vyráběny unikátní cestou, a to vymačkáním každého jednotlivého kusu. Džus vyrobený lisováním je ihned připraven ke konzumaci. Čisté džusy procházejí další rafinací a filtrováním, proto ve finále neobsahují dužinu. Zakalené džusy tomuto následnému procesu podrobeny nejsou, proto obsahují více biologicky aktivních sloučenin než čisté šťávy. Nicméně oba dva typy džusů si zachovávají všechny vitamíny a minerální látky.
Jak se vyrábějí pyré?
Pyré vznikají drcením ovoce a zeleniny a mechanickým lisováním, jehož výsledkem je zisk husté kaše bez nepoživatelných částí, jako jsou semínka a jádra. Chemická kompozice pyré se tedy příliš neliší od té u zeleniny a ovoce, ze kterých jsou vyrobeny. Technologie výroby pyré také dovoluje zachovat chuť čerstvého ovoce a zeleniny. Pyré z ovoce a zeleniny jsou pasterizovány a dodávány v praktickém balení, které si můžete vzít kamkoliv, a proto představují praktickou svačinu do školy, do práce, nebo na výlet.
Jak je to s obsahem přidaného cukru a dalších látek?
Spotřebitelé nevědí, že dle nařízení EU se do 100% džusů nesmí přidávat žádné konzervanty, barviva, umělá aromata, přidaný cukr nebo jiná sladidla. Do ovocných a rajčatových džusů se taktéž nesmí přidávat cukr. Přidávat tyto ingredience je zakázáno jak do krabicových džusů, džusů ve sklenicích, tak do džusů v plastových lahvích. Barva, chuť a vůně džusů musí odpovídat ovoci, ze kterého je džus vyroben.
Co tedy pomáhá džusům zachovat vitamíny, nutriční hodnotu a zůstat čerstvé po dobu několika měsíců, když to nejsou konzervanty?
Pro zachování všech vitamínů a nutričních hodnot je použit proces pasterizace, což je v podstatě tepelná úprava džusu, která zničí veškeré bakterie a ostatní mikroorganismy, jenž by mohly být škodlivé pro lidský organismus. Díky pasterizaci mají džusy dlouhou dobu spotřeby, ale zároveň si zachovají nutriční hodnotu ovoce a zeleniny. Proto, když si vyberete 100% džus, můžete si být jisti, že neobsahuje přidaný cukr, konzervanty, barviva a další přidané látky.
Doporučujte tedy konzumaci džusů a pyré a proč?
Zdravý životní styl a vyvážená strava jsou mimo jiné postaveny i na každodenní dostatečné konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Džusy a pyré představují jednoduchý způsob, jak této konzumace dosáhnout. Pitím džusu a konzumací pyré lze jednoduše získat potřebnou porci vitamínů a minerálních látek, což ve výsledku může vést k lepšímu zdraví. Samozřejmě zbytek porcí je vhodné doplňovat jak v syrové, tak u zeleniny i tepelně upravené formě, ale i tak už džusem a pyré pokryjete alespoň dvě porce ovoce a zeleniny z pěti doporučených.