Originální betonové fresky a obrazy

Máte smysl pro umění, toužíte proměnit interiér nebo exteriér svého domu, dodat mu punc výjimečnosti a jedinečnosti? Seznamte se s unikátní technikou mladé české umělkyně Olivie Dvořákové, která vytváří z betonu moderní umělecká díla. 

Pár slov o umělkyni…

Olivie Dvořáková (23. 8. 1987) je česká fotografka žijící v Praze, která vyvinula technologii přenášení fotografie na beton. Za svou více než desetiletou kariéru v módním průmyslu se Olivie postupně vyprofilovala k vlastní autorské tvorbě, zamilovala si beton a vyvinula unikátní technologii, díky které dokáže své autorské fotografie přenášet na toto populární médium. Umí tak fotografii přenést na betonové stěny přímo do interiéru i exteriéru. Třeba na fasádu domu. Její unikátní a zcela originální design se velmi rychle etabluje na trhu a nabízí tak zcela jedinečné řešení v oblasti designu.

Olivie je také známá svým působením na pražské módní scéně. Její snímky byly uvedeny v mnoha časopisech, včetně L' Officiel Paris a Nylon. Absolvovala stáž v Toni&Guy, kde produkovala obrazové dokumenty pro jejich akce. Od té doby úzce spolupracovala s módními návrháři (Jiří Kalfar, Jana Mikešová, Projekt 310), známými českými modelkami (Petra Němcová, Taťána Kuchařová, Pavlína Pořízková) a komerčními uměleckými domy. Její široké umělecké a designérské vzdělání v kombinaci s profesionální prací z ní dělá vyhledávanou profesionálku v produkci fotografií a postprodukci.

 

Co o sobě sama řekla:

„Věnuji se práci s betonem a autorské fotografií. Tvořím pod značkou IL MAGNIFICO. Zde přenáším své autorské fotografie pomocí své speciální techniky na beton a betonové stěrky. Kromě velkoformátových děl tvořím i menší formy betonových obrazů. Našla jsem způsob, jak aplikovat fotografii přímo na beton. Díky tomu tak pod mýma rukama vzniká unikátní forma obrazu, tzv. Moderní fotografická freska. Dílo je netradičně pevně spojeno s prostorem a stává se jeho věčnou součástí, jehož hodnota tím nenávratně stoupá.“

 Jak jste na nápad přišla? Co vás inspirovalo? 

Mám za sebou dlouholetou kariéru jako módní fotografka. Působila jsem například jako dvorní fotografka pro kadeřnický salon Toni and Guy a stala jsem se osobním fotografem pro jednoho z nejúspěšnějších českých návrhářů Jiřího Kalfaře. Postupem času jsem ale začala ve fotografii postrádat fyzickou formu tvoření a začala jsem hledat způsob, jak dostat fotografii do větší fyzické formy. Začalo mi vadit, že všechno ve fotce se řeší přes nějaké přístroje a počítače. Vše bylo jen virtuální. Neuspokojoval mě ani tisk fotografie. Potřebovala jsem něco opravdu tvořivého, do čeho si prostě sáhnete a máte s tou věcí opravdu přímý kontakt. Zároveň mi ale přišlo škoda nečerpat z mých letitých zkušeností ve fotce. Hledala jsem tedy způsob, jak ty dvě věci propojit. V té době mě strašně zajímal beton a líbil se mi betonový design. Napadlo mě, že to zkusím propojit. Tak dlouho jsem hledala způsoby a techniky, až se mi to nakonec povedlo.  

Jak dlouho Vám zabere tvoření fresky na stěnu? 

Pokud se jedná o motiv na zakázku, tak mi zpravidla nejdéle trvá vytvoření fotografie. Všechny fotografie jsou totiž autorské. Nikdy je nekopíruji a nepracuji s fotografiemi od jiných autorů. Jak dlouho to bude trvat se s jistotou nedá úplně odhadnout, ale zpravidla proces trvá do 30 dní od zadání. Samotná aplikace fotografie na stěnu se odvíjí od jejích rozměrů. Může trvat od 5 do 14 dnů. 

Zákazník si tedy může vybrat, zda chce od Vás originální interiérovou fresku, anebo zda si přeje vyhotovit něco z hotového portfolia? 

Zákazník si může vybrat z kolekce fotografií, které jsou již předfocené a čekají na svého majitele. Fotografie, ze kterých se vytvoří freska, z portfolia následně odstraním. Není tedy možné zakoupit si je vícekrát. Každé dílo je díky tomu skutečně originál. Zákazník si ode mě může nechat vytvořit i zcela unikátní fotografii, která není v žádní kolekci. Vytvořím tak přímo pro něj fresku na míru.

Do svých obrazů vkládáte český granát. Používáte i jiné druhy vzácných kamenů?

Používám pouze český granát. Má pro mě silný spirituální význam a skvěle funguje v interiéru i v exteriéru, protože harmonizuje místo, kde se nachází. Český granát je součástí mého podpisu a je zakomponován jak do každého mého obrazu, tak i do fresky.

Veškeré další informace o umělkyni, procesu její tvorby a realizacích se dozvíte na www.lmgnfc.com.

 

Kategorie: