Poznejte sílu „léčivého obilí“ a vyzkoušejte recepty z ovsa

Oves je mezi obilovinami jednou z těch, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné a nerozpustné vlákniny i vyšší obsah bílkovin. Ovesné sacharidy se pomalu vstřebávají a zasytí tak na dlouhou dobu. Konzumace ovsa příznivě ovlivňuje trávení a díky vyššímu obsahu nenasycených mastných kyselin snižuje cholesterol. Vařené ovesné zrno se může přidat do ovocných i zeleninových salátů, lze jej použít jako přílohu k pokrmům a do měkka uvařené poslouží jako skvělý základ pomazánek.

Lidé neustále hledají, jak do svého jídelníčku zařadit ty co možná nejzdravější potraviny – říká se jim superpotraviny, nebo také superfood. „Jsou to potraviny s mimořádným obsahem živin, které mají významný vliv pro naše tělo. Podle tohoto hodnocení patří k superfood i původní nepřešlechtěné druhy obilovin z našeho podnebného pásu, určitě tedy i oves,“ říká Martin Hutař z firmy Probio, která je největším výrobcem biopotravin v České republice.

O výhodách ovsa pro naše zdraví by se dalo mluvit dlouho. Tady je sedm jeho největších zdravotních přínosů:

Dodává antioxidanty:

Oves obsahuje velké množství antioxidantů, konkrétně polyfenoly, což jsou rostlinné sloučeniny bohaté na avenanthramidy. A ty se vyskytují téměř výhradně v ovsu.

Řada studií ukazuje, že avenanthramidy mají protizánětlivé, antioxidační, protisvědivé, protidráždivé a antiaterogenní účinky.

Přispívá k lepšímu metabolismu cukru a snižuje hladiny cukru v krvi:

Oves obsahuje rozpustnou vlákninu zvanou beta-glukan, která může přispět ke zlepšení metabolismu cukru a ke snížení hladiny cukru v krvi. Například lidé s diabetem 2. typu mohou zařazením ovsa či ovesných vloček do svého jídelníčku regulovat hladinu cukru v krvi. Samozřejmě jen tehdy, pokud do pokrmu nepřidávají další cukr.

Dodává dostatek vitamínů a minerálů:

Oves obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako jsou hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, kyselina listová a vitamíny B-1 a B-5

Pomáhá regulovat hladiny cholesterolu:

Existují důkazy, které potvrzují, že oves a ovesné vločky mohou díky obsahu beta-glukanu podporovat zdravou hladinu cholesterolu. Podle výzkumu beta-glukan snižoval hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě neboli „špatný cholesterol“, ale neměl vliv na hladinu cholesterolu v lipoproteinech o vysoké hustotě neboli „dobrý cholesterol“.

Podporuje zdravé bakterie v trávicím traktu:

Beta-glukan obsažený v ovsu vytváří po smíchání s vodou gelovitou hmotu. Tento roztok obalí žaludek a trávicí trakt. Obal vyživuje dobré bakterie ve střevech, což zvyšuje rychlost jejich růstu a může přispět ke zdravým střevům.

Pomáhá hubnout:

Oves je bohatý na rozpustnou vlákninu, takže lidé mají po konzumaci ovsa či ovesných vloček tendenci cítit se sytí rychleji, než když si dají jiné potraviny. Pocit sytosti pak může člověku pomoci zmenšit velikost porce jídla a lépe snižovat svou hmotnost.

Zmírňuje zácpu:

Zácpa je běžný trávicí problém, který někdy postihne téměř každého. Vláknina obsažená v ovsu může pomoci udržet trávenou potravu ve střevech v pohybu, což může zmírnit zácpu nebo jí zabránit.

Obilniny pěstuje v systému ekologického zemědělství společnost Probio ze Starého Města pod Sněžníkem už přes třicet let. Spoluzakladatel a zemědělec Martin Hutař se v 90. letech rozhodl hospodařit bez chemie a využívat znalosti a zkušenosti předků.

„Maximum prospěšných látek lze získat jedině z celého obilného zrna, ať už ve formě celých zrn, vloček, nebo celozrnné mouky. „V Probiu o obilné odrůdy pečujeme od začátku do konce – sami si pěstujeme osivo, na vlastních polích nebo u prověřených farmářů pěstujeme obilniny, sklízíme je, čistíme a meleme ve vlastních mlýnech a nakonec je balíme do krásných ekologických obalů,“ říká Martin Hutař. 

 


 

Bezlepkový cheesecake s kokosem a mangem

Lahodná kombinace kokosu s mangem nadchne úplně každého – i ty, co se z jakéhokoli důvodu vyhýbají lepku. 

Forma o průměru 20 cm

Suroviny:

Korpus:

25 g BIO lněného semínka Probio

120 g BIO pohankové mouky hladké Probio

70 g BIO ovesných vloček jemných, bezlepkových Probio

30 g BIO moučkového cukru, třtinového Probio

100 g másla

 

Náplň:

250 g mascarpone

750 g polotučného tvarohu

130 g BIO moučkového cukru, třtinového Probio

50 g BIO strouhaného kokosu Probio

4 vejce 

 

Mangové želé:

1 velké mango – asi 350 g dužiny

3 - 4 lžíce cukru Probio

Želatina – asi 5 plátků (cca 8 g)

 

Na ozdobení:

Mango

BIO kokos Probio

 

Postup:

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Okraje potřete máslem.

Lněné semínko rozmixujte na jemnější drť. Smíchejte semínko s moukou, vločkami, cukrem a máslem. Prsty promačkávejte, dokud nevznikne vlhká drobenka. Tu rozprostřete na dno dortové formy. Drobenku umačkejte. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 10 minut. 

Poté troubu snižte na 160 °C (maximálně). Nepoužívejte horkovzduch, aby nespálil povrch koláče.

Ve větší míse rozšlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem, kokosem a vejci. Náplň nalijte na předpečený korpus. Vložte do trouby a pečte 70 minut.

Nechte zcela vychladnout. 

Mango nakrájejte na malé kostičky a vložte do hrnce. Přidejte cukr a podlijte asi 2 dl vody. Vařte 20 minut do změknutí. Během vaření podlívejte vodou, ale ne moc. Spíš se snažte mít tekutiny méně. Po uvaření mango rozmixujte. Odměřte si v odměrce na mililitry, kolik vám vzniklo pyré. Bude to asi něco pod 400 ml. Dolijte případně trochou vody, aby želatina nezpevnila pyré příliš, ale dejte pozor, aby naopak nebylo po ztuhnutí moc řídké.

Pyré lehce zahřejte. Ale nevařte. Do teplého pyré se lépe vmíchá želatina. Želatinu nechte nabobtnat se 4 lžícemi vody. Poté zahřejte a nechte rozpustit. Přidejte do pyré a důkladně rozmíchejte.

Želé nalijte na cheesecake a nechte zchladnout. Poté uložte do lednice a nechte 2 hodiny odpočívat.

Nakonec ozdobte a můžete se do koláče pustit.

Kategorie: