Sehnat čerstvé byliny dá sice trochu práce, za ten chuťový zážitek to ale stojí.
LISTOVÝ SALÁT S PAMPELIŠKOU z knihy Biokuchařka Hanky Zemanové
Suroviny:
2 různé listové saláty, hrst mladých lístků pampelišek, 2 kozí sýry (např. z farmy St. Pierre nebo Dvůr Ratibořice), 6 lžic oleje z vlašských ořechů lisovaného za studena, 2 lžíce umeocta, 2 hrsti opražených vlašských ořechů nebo pinií
Postup:
Omyjte saláty a pampelišky a osušte je. Nikdy je nenechávejte máčet dlouho ve vodě, protože se tak vyplaví vitaminy rozpustné ve vodě. Saláty osušte buď na utěrce, nebo v ruční sušičce. Tím zůstanou křupavé a ne blátivé! Kozí sýr rozkrojte na dvě poloviny a dejte ho pod gril. Pokud máte málo sýra, nebo se vám roztéká, nakrájejte ho na kostičky a zapečte v malé zapékací misce. Tu pak můžete dát na stůl a každý si vezme podle chuti. Dresink je úplně jednoduchý a skvělý. Smíchejte ořechový olej a umeocet, který salát osolí i okyselí zároveň. Množství umeocta si určete podle chuti. Lehce promíchejte dresink se salátem. Doprostřed na talíře dejte grilovaný kozí sýr, okolo salát a posypte opraženými ořechy. V létě můžete posypat salát jedlými květinami (například sedmikráskami, pampeliškami, růžovými lístky, měsíčkem, lichořeřišnicí nebo třeba chrpami).