Z knihy Bioabecedář Hanky Zemanové
Suroviny:
200 g celozrnného bio kuskusu, 400 ml vroucí vody (1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody), 50 g sušených bio brusinek, 100 až 150 g na kostičky nakrájeného kozího sýra, 50 g vlašských ořechů nebo pinií, na sucho opražených v troubě nebo na pánvi, cca 50 g mladého špenátu nebo rukoly, ochucené 1 lžící oleje a 1/2 lžíce umeocta nebo citronové šťávy s troškou soli; na zálivku: 2 lžíce medu, 2 lžíce citronové šťávy (můžete přidat i trošku strouhané kůry z bio citronu), 5 lžic olivového oleje (nebo avokádového či ořechového), troška čerstvě mletého pepře
Postup:
Celozrnný kuskus zalijte 400 ml vroucí vody a nechte několik minut povařit. I přesto, že se běžně bílý kuskus pouze zalívá vodou, celozrnný je lepší pro snadnější stravitelnost nechat projít varem a potřebuje o trošku více vody. Nechte ho vy chladnout. Připravte si zálivku, omyjte špenát či rukolu a vysušte je nejlépe odstředivkou na salát. Opražte na sucho pinie nebo ořechy, nakrájejte kozí sýr na kostičky a smíchejte vše s vychladlým kuskusem, s brusinkami a s medovým dresinkem. Tenhle základ salátu můžete mít připravený v ledničce. Až těsně před servírováním ochuťte špenát (rukolu) olejem a umeoctem, popřípadě citronovou šťávou se solí a opatrně promíchejte do ochuceného kuskusu.