Znojmo: vinobraní představuje hudební i historický program, motiv pamětních mincí a novou scénu

Od března jsou v prodeji vstupenky na největší slavnosti vína v České republice, na Znojemské historické vinobraní, které se bude konat 9. až 11. září 2022. V historickém centru Znojma se tak připravuje 38. ročník jedinečného festivalu spojující víno, historii a multižánrový program. Kromě tradičních 13 scén letos produkce nabídne nové téma, zaměřené na sadařství a ovocnářství. „Dlouhodobě spolupracujeme s Farmou U Tří dubů, která je jedním z největších pěstitelů ovoce na Znojemsku. Společně s nimi tak na ulici Přemyslovců vznikne nová odpočinková zóna spojená právě se sadařstvím. Návštěvníci si budou moct zakoupit sezónní ovoce pěstované v okolí Znojma, nejrůznější mošty a další produkty,“ představuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. 

Dramaturgie letošního ročníku nabídne koncerty interpretů jako jsou Chinaski, Teepee, Marek Ztracený, Poletíme! Lenny, Richard Müller, The Atavists, James Harries, Fast Food Orchestra, Pavel Calta, nebo slovenský lidový soubor SĽUK. „Nově můžeme představit koncert Lucie Bílé s kapelou Petra Maláska nebo Emmu Smetanu a Jordana Haje,“ komentuje František Koudela. Celkem 4 scény budou opět zaměřené na historické soubory. Představí se 250 účinkujících historického šermu, kejklířů, dobových hudebníků, žongléru, plivačů ohně a spoustu dalších. Návštěvníci tak zhlédnou třeba vojenské ležení nebo inscenaci středověkého soudu. Chybět nebudou ani rytířské turnaje a nejznámější část znojemského vinobraní – průvod krále Jana Lucemburského s družinou. Průvod, čítající na 500 postav, vyrazí do centra města během dvou festivalových dní a představiteli královské dvojice bude opět znojemský rodák Miroslav Hrabě a Šárka Charvátová. 

Královská družina nepřináší do historického centra města pouze jedinečnou atmosféru, ale také zlaté a stříbrné pamětní mince. Jako téma mincí jsme pro letošní rok zvolili významné výročí 200 let od narození přírodovědce Johanna Gregora Mendela, který v polovině 19. století působil jako pedagog na znojemském gymnáziu. Komu se poštěstí a podaří se mu chytit právě zlatou minci, může si ji vyměnit za vstupenku na další ročník Znojemského historického vinobraní. 

Počet scén se letos rozroste. Na ulici Přemyslovců, nedaleko areálu pivovaru vyroste nová odpočinková zóna, která ponese název U Tří dubů. Zaměří se na sadařství a zpracovávání ovoce, které je pro Znojemsko typické. Partnerem nové scény je jeden z největších lokálních pěstitelů ovoce, a to Farma U Tří dubů. V odpočinkové zóně tak návštěvníci najdou různé formy posezení s výhledem na přilehlé Gránické údolí, ale také prodej ovoce, moštů a dalších produktů. Na své si přijdou také děti, které se naučí, jak vyrobit razítko z jablka a spoustu dalšího.

Ať už je pro vás návštěva vinobraní tradicí, nebo se chystáte poprvé, nepropásněte možnost výhodnějšího nákupu vstupenek, a to až do 31. srpna. Dvoudenní permanentky za zvýhodněnou cenu 450 Kč můžete zakoupit v Turistickém informačním centru na Obrokové ulici ve Znojmě nebo v síti Ticketstream. Pokud chcete dostávat pravidelnou dávku informací, na co všechno se můžete těšit, sledujte web a oficiální událost na Facebooku.

Další informace, online akreditace a kontakty hledejte na www.znojemskevinobrani.cz.

Kategorie: