Jak posílit na podzim své zdraví? Objevte funkční houby s tisíciletou tradicí

Houby rozhodně nejsou jen součástí kuchyně, ale už po staletí si jich ceníme i pro jejich léčivé účinky. V tradiční čínské a japonské medicíně sehrávají funkční houby klíčovou roli při udržování zdraví a jsou zásadní při léčbě různých onemocnění. Jaké druhy hub pomohou ke zdraví i vám?

Co to jsou funkční houby

Termín „funkční houby“ (lat. fungi) označuje takové druhy hub, které mají prokazatelné léčivé účinky – podporují imunitní systém, zlepšují vitalitu a umí bojovat proti stresu i únavě. „Jedná se o velmi specifické druhy hub, které obsahují bioaktivní látky s pozitivním účinkem na lidské zdraví, často se používají v alternativní medicíně, zejména v asijských kulturách. Mezi tyto látky patří například beta-glukany, polysacharidy, antioxidanty, adaptogeny a další sloučeniny, které pomáhají regulovat imunitní reakce, snižují zánět a podporují tělesné i duševní zdraví a pomáhají tělo lépe adaptovat na stresové reakce,“ uvádí nutriční terapeutka Mgr. Kristýna Kubíková z Blendea.cz.

Mezi nejznámější funkční houby patří:

Reishi (Ganoderma lucidum): Tato houba je často označována jako „houba nesmrtelnosti“ a má široké spektrum přínosů na lidské zdraví. Podporuje imunitní systém, pomáhá s nespavostí, eliminuje únavu i stresovou zátěž. Zároveň obsahuje látky, které pomáhají regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.
Chaga (Inonotus obliquus): Chaga, které se mimo jiné přezdívá i „Král hub“, je velmi bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Má silné protizánětlivé účinky a podporuje trávicí systém.
Lion's Mane (Hericium erinaceus): Jedná se o na první pohled neobvyklou houbu oceňovanou především pro její neuroprotektivní vlastnosti. Jinými slovy podporuje regeneraci nervových buněk, chrání je před poškozením a pomáhá zlepšovat kognitivní funkce i paměť.
Cordyceps (Cordyceps sinensis): Tato houba je v tradiční medicíně považována za energetickou vzpruhu. Zvyšuje totiž fyzickou výkonnost a odolnost proti únavě. Kromě toho podporuje zdraví plic a zlepšuje okysličení krve, což je velmi důležité pro sportovce a obecně pro lidi s dýchacími obtížemi.
Shiitake (Lentinula edodes): Tato houba je známá jak v kuchyni, tak v medicíně. Obsahuje látky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporují zdravý imunitní systém.

Pozitivní účinky, které mají funkční houby na lidské zdraví:

Posílení imunity: Beta-glukany přítomné v mnoha druzích hub podporují přirozenou obranyschopnost těla a stimulují imunitní systém k lepší reakci na patogeny.
Adaptogenní vlastnosti: Některé z funkčních hub (zejména Reishi a Cordyceps) fungují jako adaptogeny. To znamená, že se tělu pomáhají vyrovnávat se stresem a regulují hormonální nerovnováhu.
Protizánětlivé účinky: Funkční houby jsou bohaté na antioxidanty a další cenné látky snižující zánětlivé procesy v těle. Chronický zánět je spojen s celou řadou onemocnění, včetně kardiovaskulárních chorob a rakoviny.
Zlepšení kognitivních funkcí: Především houba Lion's Mane pomáhá chránit i nervové buňky a podporuje růst neuronů. Tím přispívá k lepšímu duševnímu zdraví a k prevenci neurodegenerativních onemocnění.
Zvýšení energie a výkonnosti: Houba zvaná Cordyceps je známá svými schopnostmi okysličovat krev. Výsledkem je pak vyšší energetická úroveň i lepší fyzická výkonnost.

Jak používat funkční houby

Funkční houby jsou k dispozici ve formě prášku, kapslí, tinktur nebo v sušené podobě, kterou můžete přidávat i do jídel a nápojů. Důležité ovšem je, abyste si zvolili kvalitní produkty z ověřených zdrojů, které jsou čisté – neobsahují pesticidy ani těžké kovy.

Funkční houby tedy představují skvělý způsob, jak můžete pečovat o své zdraví přírodní cestou. Jejich pravidelným užíváním posílíte imunitu, omezíte stres, zlepšíte svou fyzickou i mentální výkonnost a celkově vylepšíte kvalitu svého života. 

Funkční houby v kapslích pro snadné každodenní užívání:

 

Blendea Mushrooms Bio Organic – směs sedmi funkčních hub v rostlinných kapslích

Organický mix sedmi funkčních hub v nejvyšší bio kvalitě – reishi, chaga, maitake, shiitake, hericium (lion´s mane), cordyceps a tremella
Podporují vitalitu, imunitu a přirozenou obranyschopnost organismu
Příznivě působí na oběhovou soustavu
Udržují standardní hladinu cholesterolu v krvi, čímž pomáhají předcházet řadě zdravotních problémů
Pomáhají řešit bolesti břicha, záněty žaludku, nemoci jater a srdce
Potlačují příznaky mnoha alergií, posilují žlučník a slinivku
Urovnávají krevní tlak, odbourávají tuky, dokonce působí proti tvorbě nádorů
Jedná se o dehydratovaný prášek z BIO hub umístěný do kapslí, které jsou vyrobené z čistě přírodních materiálů
Kapsle neobsahují žádné konzervanty
Užívají se 2 kapsle denně po jídle
Prodává www.blendea.cz, 60 kapslí za 429 Kč

Blendea Reishi Bio Organic – funkční čínská houba s tisíciletou tradicí ve formě kapslí

Obsahuje více než 800 různých bioaktivních látek, čímž přispívá k všestrannému zlepšení všech funkcí v těle – podporuje přirozenou obranyschopnost
Obsahuje molekuly včetně triterpenoidů, polysacharidů a peptidoglykanů, které jsou zodpovědné za její prokázané zdravotní účinky
Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
Pomáhá zajišťovat normální funkci oběhové soustavy
Pěstuje se v Číně na kmenech stromů, poté se suší a mele na jemný prášek – dehydratovaný prášek z BIO houby reishi je umístěn v kapslích vyrobených z čistě rostlinných materiálů
Prodává www.blendea.cz, 90 kapslí za 459 Kč

Blendea Power Lion´s Mane (Hericium) 

Houba bohatá na polysacharidy (30 %), stopové prvky, beta-glukany, minerály a vitamíny
Podporuje kognitivní funkce – bdělost, soustředění a myšlení
Platí za silný antioxidant – udržuje zdravou obranyschopnost organismu, podporuje tělo v boji s volnými radikály a oxidativním stresem
Neobsahuje aditiva ani alergeny
Kapsle vhodné i pro vegany
Užívá se jedna kapsle denně
Prodává www.blendea.cz, 60 kapslí za 299 Kč

Blendea Power Chaga – extrakt z chagy s obsahem 40 % polyfenolů

Adaptogenní houba s vysokým podílem bioaktivních látek (polyfenolů), které jsou známé svými antioxidačními schopnostmi
Podporuje fyziologickou rovnováhu a celkovou odolnost organismu vůči stresu
Má pozitivní účinky na imunitní systém, dodává tělu energii a vitalitu
Posiluje cévní zdraví a reguluje krevní tlak
Slouží jako prevence chronických onemocnění, srdečních chorob a diabetes
Kapsle jsou bez lepku, bez laktózy, bez konzervantů, veganské a vhodné pro alergiky
Užívají se dvě kapsle denně před jídlem
Prodává www.blendea.cz, 60 kapslí za 299 Kč

Kategorie: