Z knihy Biokuchařka Hanky Zemanové
Suroviny:
6 až 8 vyzrálých rajčat 1 cuketa nakrájená najemno, 8 lžic nejlepšího olivového oleje, 4 stroužky česneku, hrst černých oliv, mořská sůl, čerstvě namletý pepř, čerstvá bazalka, oregano nebo tymián, 1 až 2 lžíce bazalkového pesta, 4 ks ciabatty, 2 balení čerstvého ovčího sýra
Postup:
Nařízněte křížem slupku rajčat, dejte je do mísy a nalijte na ně vroucí vodu. Nechte je pár minut stát a pak nožem stáhněte slupku. Vyndejte střed se semínky a zbylou dužinu nakrájejte na kostičky. Zapněte si troubu na gril. Na pánvi s olivovým olejem krátce orestujte plátky česneku, nakrájená rajčata a cuketu se špetkou mořské soli a čerstvě umletým pepřem. Odstavte z ohně a směs promíchejte s pestem a černými olivami. Pokud si nevyrábíte vlastní domácí pesto, můžete ho koupit hotové v bio prodejnách. Ciabatty rozřízněte na polovinu, potřete olivovým olejem a ogrilujte dozlatova. Pokud nechcete zapínat troubu, stačí dát ciabatty do topinkovače. Na ogrilovanou ciabattu dejte vrstvu rajčatové směsi a podávejte s čerstvým ovčím sýrem a s čerstvými bylinkami. Ovčí sýr zkuste buď čerstvý jemný, nebo tvrdý z farmy St. Pierre (www.stpierre.cz).