Sušenkové lžičky
Jedlé nádobí? Proč ne. aspoň si nemusíte lámat hlavu s úklidem a mytím. Lžičkami ozdobte zmrzlinový pohár nebo obyčejný jogurt, určitě přitáhnou pozornost všech – dětí i dospělých.
Recept na 45 lžiček
Suroviny: 210 g hladké mouky, 70 g cukru moučky, 120 g změklého másla, 2 žloutky, 1 lžíce kakaa Na zdobení: 100 g kvalitní bílé čokolády, 100 g strouhaného kokosu, 200 g kvalitní mléčné čokolády, barevné cukrové zdobení
Postup:
Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a prosijte do větší mísy, přidejte změklé máslo a žloutky, vypracujte hladké těsto. Oddělte zhruba třetinu těsta a zapracujte do ní lžíci kakaa. Zabalte obě těsta do potravinové fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici. Těsta vyválejte na tloušťku asi půl centimetru. Formičkou ve tvaru lžičky vykrájejte světlé lžičky z těsta bez kakaa, tmavé z kakaového. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a uložte na čtvrt hodiny do ledničky. Těsto zatuhne a při pečení pak krásně udrží tvar. Troubu mezitím rozehřejte na 160°C. Lžičky přesuňte i s plechem z lednice rovnou do trouby a pečte asi 10 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Nechte vychladnout. Každou čokoládu rozpusťte ve vlastní mističce ve vodní lázni. Strouhaný kokos nasypte do hlubokého talíře. Kakaové lžičky namáčejte špičkou do bílé čokolády a obalujte ve strouhaném kokosu. Světlé lžičky máčejte v rozpuštěné mléčné čokoládě, ukládejte je na mřížku a sypejte cukrovým zdobením. Oba druhy lžiček nakonec nechte v chladu zatuhnout.
Balení:
Budete potřebovat: Dřevěnou nebo jinou krabičku s přihrádkami, Balakryl tyrkysového odstínu, štětec, bambulkový prýmek, celofán, průhlednou lepicí pásku. Dřevěnou krabičku nejdřív natřete Balakrylem. Nemusíte se ničeho bát, Balakryl má atest na styk s potravinami. Nechte schnout podle návodu. Po důkladném zaschnutí barvy naskládejte do přihrádek oba druhy sušenek a celou krabičku zabalte do celofánu. Přilepte jej ke spodní části krabičky průhlednou lepicí páskou. Na závěr převažte bambulkovým prýmkem.
Denisa Bartošová
JEDLÉ DÁRKY NA CELÝ ROK
Kniha Denisy Bartošové obsahuje báječné recepty a především originální nápady na balení jedlých dárků všeho druhu – pro děti, ženy (maminky, dcery, kamarádky...) i muže (partnery, tatínky...). Jedlé dárky lze věnovat k nejrůznějším příležitostem, proto je kniha přehledně rozdělena do kapitol podle jednotlivých měsíců – vždyť únor je lásky čas, červen patří dětem a prosinec si tvorbu dárků pro blízké přímo žádá! Za pomoci autorky zvládnete jedlý dárek připravit do posledního puntíku (kniha obsahuje také šablony na jmenovky, krabičky, kornouty atd.), ale darování je již jen na vás.